DELUXE

Misztikus angyalok a böhönyei templomban

2017 tavaszán két gyönyörű szent angyallal bővült a somogy megyei Böhönye templomának szentélye. Apró üvegmozaik darabokból készült, gondos munkával. Készítőjük Greguskáné Pál Patrícia Annamária , akinek munkái Palanna mozaik néven ismeretesek. Különlegességük, hogy az irizáló mozaikok miatt olykor alázatosan háttérbe vonulnak az angyalok, olykor pedig megtöltik aranysárga fénnyel a templomot.

Böhönye a  Bő nemzetség ősi birtoka volt. 1536-ban az oklevelek a zágrábi püspökség birtokaként emlegetik. A birtokos Festetics család 1760-65 között az Illés-majorban barokk kápolnát építtetett Illés próféta tiszteletére. Ma is használatban van. 1905-ben helyi káplánságot szerveztek Böhönyén, amelyet később plébánia rangra emeltek. Kettős tornyú templomát 1943-ban kezdték építeni. Az 1980-as években nyerte el mai formáját. A faluban áll egy régi harangtorony is.

A templom védőszentje: Magyarok Nagyasszonya

Búcsú: október 8.

Mivel a templom építése oly időkre esett, melyben üldözték az Egyházat, így nagy lehetőség nem volt arra, hogy Isten dicsőségét hirdető méltó belsőt lehessen kialakítani. Ezért az utóbbi idők kihívása, hogy a megfelelő szent tér ki legyen alakítva.

Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, nagy segítségre vannak a hívek, akik a Szent angyalok beépítésénél is azonnal ott termettek, hogy a munkálatokkal járó portól azonnal megtisztítsák a templomot. Köszönet érte Nekik!

Grujber Zsolt atya, a hely plébánosa nagyon szívén viseli a hívek pasztorálását, valamint a templom kialakítását. E kettő szorosan összefügg, hisz’ a szent tér méltó kialakítása közelebb viszi az emberek lelkét Istenhez. Ez a gondolat erősödött tovább Zsolt atyában akkor is, amikor meghívást kapott Greguskáné Pál Patrícia Annamáriához és férjéhez Tamáshoz Keszthelyre, a kertjükbe helyezett ikon megszentelési ünnepségére. Patrícia teológiát tanult a Veszprémi Hittudományi Főiskolán, mely még inkább megalapozta azt, hogy az általa készített mozaik ikonok ne pusztán művészi alkotások legyenek.

Zsolt atyának úgy megtetszett a kertben található Szűzanya, karján kis Jézus mozaik ábrázolás, hogy azonnal fel is kérte Patríciát, hogy készítsen a szentélybe két angyalt. A kezdeti lépésektől egészen a beépítésig közel fél év telt el. A mozaikhoz sok türelem, sok idő szükségeltetik. De nagyon megéri. A két szent angyal most már ott mutatja az irányt a böhönyei templomban, ráirányítva figyelmünket az Eucharisztiára, az Oltáriszentségre, Jézus valóságos testére. A hívek nagy örömmel fogadták be templomukba az angyalokat. Mivel Patrícia különleges színű és hatású mozaikokat is használt az elkészítésénél, így az ottaniak beszámolója alapján az angyalok mintha mindig más színben tündökölnének, mintha mozgásban lennének.  Egy-egy angyal 206x51cm. Átlag 1×0,5cm-es mozaikdarabokból áll.

Patrícia, aki a Palanna mozaik néven készíti mozaik tárgyait, sok más egyszerűbb mozaik tárgyat is készít, de azóta is vállalja mozaik ikonok készítését templomokba, udvarra, vagy egyéb célokra.

Magyar kézműveseket felsorakoztató további bejegyzéseim IDE kattintva láthatóak!

A kézműves marketing zártkörű klubot a facebookon ITT találod.

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Instagram oldal: IDE kattints

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!