DELUXE

Az öngyilkos szűzleány szelleme kísért a magyar várromnál

A Mátra keleti részén egy magányos vulkáni hegycsúcs, a 296 m magas Várhegy tör az égbolt felé, rajta Sirok várának falaival. A várat még a 8. századik században emelték a hegytetőre. A történelem során az 1200-as években Csák Mátéhoz, a török hódoltság idején Eger győzelme és Sirok elveszte után török hatalom alá került, míg II. Rákóczi Ferenc idején az osztrák császári erők megrongálták a várat és kegyvesztettnek, pontosabban “jelentőségét vesztettnek” titulálták. 

Titokzatos legendáról suttognak a siroki vár kapcsán:

Eszerint napnyugta után a vár romjain megjelenik egy női árnyék és leveti magát, majd a mögötte némán felsorakozó hét szellem is követi őt. A jelenség a középkorban kezdődött, amikor a vár egykori tulajdonosa Kompolti Imre meghalt és a lányára, Gizellára hagyta a várat. A legenda szerint Gizella sohasem volt szerelmes, ám az egyik éjszaka hét vitéz szállt meg a várban, és a hét vitéz mindegyike beleszeretett a lányba. Gizella azonban csak az egyik vitéz iránt táplált érzelmeket. Egy átmulatott éjszaka után a vitézek eldöntötték, hogy megharcolnak Gizelláért, és aki a legvégén életben marad, azé lesz a lány. A párbaj során azonban meghalt Gizella szerelme is, ezért ő leszúrta az utolsó életben maradt vitézt, majd a vár legmagasabb bástyájáról halálba vetette magát. (a legenda a thesecret.hu cikke alapján)

Képek: saját

A Kékes Sirokról fotózva:

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Instagram oldal: IDE kattints

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Mihály Hollósi says:

    A történet hasonló ahhoz ami a Petőfi elbeszélő költeményében olvasható, de a költő Salgó várában helyezte el a sztorit Annyiban azért más volt, mert egy nemes férfit az egyik Kompolti leszúrta, a szépasszony feleségét elrabolta és a várba vitte. Ott azoban az öreg Kompolti és a fiai is maguknak akarták a nőt ezen összekülönböztek, majd megölték egymást. Aki pedig elrabolta az fogta az asszonyt és átölelve a mélybe vetették magukat.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!