DELUXE

A világ lemagányosabb háza

Szerintem ismered ezt a képet te is:

Fotó

Talán photoshop? Nem az. Talán hoax (internetes álhír)? Nem az. Talán egy milliárdos bunkere található a világ legmagányosabban álló házában? Nem, nem. 

Elliðaey szigetét láthatod a képen, ami egy valós sziget Izland déli részén. Körülbelül háromszáz éve még öt család élt a szigeten, akik úgy élhettek, hogy északi lundára vadásztak és annak húsát fogyasztották. Az északi lunda egy bájos kis madár, kb 50 centi nagyságú, angolnával táplálkozik és zömmel az Atlanti-óceán északi részén találkozhatunk vele. Magyarországon a wikipedia szerint az elmúlt ötven évben egyáltalán nem fordult meg egy példány sem, ezt megelőzően viszont láttak egy-két példányt itthon is a korabeli madártani feljegyzések szerint. 

Aztán kettőszáz évvel ezelőtt ez az öt család elkezdett fogyni. Az emberek szépen lassan kihaltak onnan. Az 1930-as években a sziget utolsó lakója is elköltözött onnan. 

De mivel az északi lunda annyira szereti ezt a szigetet, a Elliðaey Vadászati Társaság egy kis épületet húzott fel a szigetre azok számára, akik eljönnének ide és erre a madárra vadásznának. 

Nos, ennyi a rejtély, nem is olyan hátborzongató. A kicsiny sziget, rajta a házikóval jelenleg az egyik legkedveltebb internetes fotó, hiszen ki ne vágyna néha kirohanni a világból és itt eltölteni pár nyugodt, békés napot.

szerző: deluxe

Forrás 

 

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Instagram oldal: IDE kattints

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!