DELUXE

Húsvét Magyarországon, egy amerikai újságíró tollából

Kellemes húsvétot kívánok mindenkinek!

 

Találtam egy nem túl bőbeszédű cikket egy amerikai újságíró tollából, a pbs.org című oldalon.

Azt írja a szerző: Magyarországon Krisztus előtti időszakra vezethető vissza az a népszokás, amelyben meglocsolják a lányokat a fiúk. Kihúzzák az ifjú hajadon leányokat az utcára, ráöntenek egy dézsányi vizet, majd elfutnak. Ez pedig nem más célból történik, semmint a termékenység megáldása miatt.

Engem kicsit megzavart az a része a cikknek, miszerint Krisztus előtt ez már szokás volt, így rákerestem a wikipedián, ahol ezt írják:  “A locsolás az emberiséggel csaknem egyidős termékenységkultusszal van kapcsolatban, ugyanakkor a vízzel való meghintés utal a keresztség jelére és tartalmára. A szokás arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat, illetve vízzel öntötték le a Jézus sírját őrző katonák a feltámadás hírét vivő asszonyokat.”

Én itt érzek egyfajta paradoxont, de ettől függetlenül kívánok mindenkinek boldog ünnepet, sok locsolkodót és kevés pacsulit, mert fiúk, figyelem: a parfümmel való locsolás nem feltétlenül jó buli a csajoknak! Nem szeretjük és megfájdul tőle a fejünk! Ugye nem baj, hogy ezt bevallottam?

 

húsvét

 

fotó: Kisbenedek Attila/Getty Images

Ha tetszett a cikk, megköszönöm, ha megosztod. Ha tovább olvasgatnád, nézd meg a bejegyzés alatti cikkajánlót, hátha ott is találsz valamit, ami felkelti a figyelmedet. 

Továbbiakat a blog facebook oldalán találsz, jó a társaság, gyere oda is: IDE kattintva. 

Instagram oldal: IDE kattints

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!